Rug- en nekklachten
Een klein beetje anatomie van ons lichaam…
Er lopen zenuwbanen en bloedvaten van de wervelkolom naar de organen in de buik en van de organen weer terug naar de wervelkolom.
Voor een goede beweeglijkheid van de wervelkolom is de beweeglijkheid van de organen van belang. Bewegingsverlies van organen kan ontstaan door littekenweefsel, bijvoorbeeld na een operatie of een ontsteking. Zo kan een blindedarmontsteking tot bewegingsverlies van het bekken en/of de rug leiden. Het lichaam zal dat bewegingsverlies proberen te compenseren door op een andere plaats meer beweeglijkheid te vragen. Dit kan dan weer voor overbelasting zorgen. Ook kan het lichaam reageren door de spieren rondom de wervelkolom aan te spannen, zodat deze steviger worden. Door het wegnemen van deze spierspanning, bijvoorbeeld door alleen de rug te behandelen, kan de klacht snel terugkomen.
Vandaar…
Dat het belangrijk is de spanningen van de ophangsystemen aan te pakken en de beweeglijkheid te herstellen. Hierdoor gaat het lijf minder compenseren en zal de rug weer vrij aanvoelen. Dit is dus de reden waarom het zo belangrijk is niet alleen de rug te onderzoeken maar verder te zoeken naar het probleem dat de klachten veroorzaakt!